Ga naar de inhoud

Psychosomatisch

Hoe ontstaan psychosomatische klachten?

Psychosomatische klachten zijn uiteenlopende klachten die het gevolg zijn van een verstoring in de balans tussen spanning en ontspanning. Levensgebeurtenissen die ons allemaal kunnen overkomen en uit balans uit kunnen brengen. Soms kunnen we door deze gebeurtenissen lichamelijke pijnklachten ontwikkelen of verkrampt raken in ons lichaam. Onder spanning kan worden verstaan; stress, ziekte, een hoge werkdruk, een verbroken relatie, heftige emotionele levensgebeurtenissen /trauma’s. Langdurig of chronisch onder stress staan is veel schadelijker dan af en toe een piek in het stressniveau. De stressrespons op zich is ook helemaal niet schadelijk en zelfs erg functioneel, het helpt ons te presteren of te vechten/vluchten/freeze reactie aan te zetten. Schadelijk is het als je niet meer terug kunt keren naar een toestand van rust, het parasympatische systeem. Het (zelfstandig) kunnen reguleren van spanning en stress en weer balans vinden na stressvolle gebeurtenissen of periodes, is een vaardigheid die zeer waardevol is gedurende ons hele leven. Vaak is dit reguleren in je eentje erg moeilijk. Het kan zinvol zijn hierbij professionele hulp in te schakelen. Wij helpen u hier graag bij. Heeft u een vraag of wilt u een afspraak maken, neem dan gerust contact met ons op.

Behandeling

De psychosomatische benadering richt zich allereerst op het verminderen van de fysieke componenten van de spanning. Hierbij valt te denken aan het normaliseren van de spierspanning, het leren van functioneel ademen en bewegen en leren te kunnen ontspannenontspanningsmassage .
Dit om het sympathische zenuwstelsel tot rust te brengen en lichaamsbewustzijn te vergroten. Vaak heeft het behandelen van bovenstaande onderdelen een positief effect op de mentale aspecten van de ervaren spanning. Daarnaast onderzoeken we ook welke aannames en ideeën u heeft ten aanzien van de klachten. Deze ideeën kunnen namelijk van invloed zijn op uw herstel. Denk bijvoorbeeld aan het vermijden van bepaalde bewegingen vanuit een onterechte angst om schade te veroorzaken. Bewustwording daarvan leidt tot afname van invloed/angst op toekomstige ervaringen. Wat breder gekeken: Hoe gaat u bijvoorbeeld zoal om met nieuwe situaties of onverwachte gebeurtenissen? Wilt u alles voorbereiden of kunt u ook soms de controle loslaten? Ervaart u vaak veel stress bij nieuwe situaties? Wat zijn uw overtuigingen wat betreft gezondheid? Of spelen er nog onverwerkte stressvolle ervaringen uit het verleden mee? Hiervan bewust worden, bijvoorbeeld middels Focussing, vermindert de hypnotiserende werking, welke de toekomstige ervaringen anders zal kleuren. Leren herkennen van mentale patronen is onderdeel van ontspanningstherapie. Als u met vertrouwen aan iets nieuws begint en u kunt beter relativeren, dan geeft dat een hele andere ervaring dan wanneer u zich laat leiden door angst. U vertrouwt in plaats daarvan op uw eigen kracht.

Effecten

  • U leert om signalen van oplopende spanning beter waar te nemen bij uzelf, waardoor u klachten kunt verminderen of geheel leert te voorkomen.
  • U verwerft meer inzicht in uw lichamelijke én mentale houding in stressvolle omstandigheden, door het weer werkelijk in contact te komen met diepere gevoelens.
  • U leert vervolgens vanuit deze meer ontspannen toestand bepaalde gedachten over spanning, uw pijn, uw lichaam en uzelf, te herzien. Zelfkennis is heel erg belangrijk voor herstel en voorkomen van terugval.
  • Meer vertrouwen in het eigen lichaam zorgt voor een prettig en aangenaam sterk gevoel, u zit zogezegd ‘lekker in uw vel’ en voelt zich weerbaarder en sterker.
  • Mentale gezondheid: fluctuaties in het mentale leven zijn normaal. Van positief naar negatief en altijd weer kunnen terugkeren naar de ‘neutrale stand’. Kunnen reguleren dus en mentaal flexibel zijn zodat geen verstarring ontstaat in een negatieve ervaring.

Adem en ontspanningstherapie

Met adem en ontspanningstherapie leert u weer in contact te komen met uw diepere gevoelens. Dit biedt ruimte en mogelijkheden voor werkelijke verandering. Het lichaam met allerlei fysieke sensaties waaronder de ademhaling, is hiervoor een heel goed vertrekpunt. Radicaal eerlijk én met compassie durven kijken naar uw situatie en vanuit die bewustzijnstoestand dingen aanpakken of gebeurtenissen een plek kunnen geven. Dit geeft soms een lichamelijke shift of verschuiving. Hiermee wordt bedoelt: voelbare inzichten; u voelt zich alsof er een last van uw schouders is gevallen, of u heeft bijvoorbeeld niet meer die knoop in uw maag. Fysiek voelt u zich ook vaak anders/beter na zo’n inzicht. Bij behandelmogelijkheden vindt u een overzicht van onze behandelmethoden bij psychosomatische klachten.

ONZE SPECIALISATIES

Heeft u nog vragen
of wilt u direct een afspraak maken?

Fysio Villa Westhof
Berg en Dalseweg 172
6522 CC Nijmegen

024 – 679 1645 info@fysiovillawesthof.nl
Direct een afspraak maken

Openingstijden:

Maandag:       07:00  –  18:00
Dinsdag:         08:00  –  16:30
Woensdag:     08:00  –  16:30
Donderdag:    07:00  –  18:00
Vrijdag:           08:00  –  18:00

Alle rechten voorbehouden Fysio Villa Westhof 2023 | Jacobs-IT Solutions